четвртак, 30. октобар 2014.

PETAK 13 - ČIKA KEKIN DNEVNIK


Dragi dnevniče,


stalno se srećem sa ljudima koji veruju ili ne veruju u nekoga ili u nešto. Jedno od najčešćih verovanja ili neverovanja je verovanje u nesreću petka 13-og. 

Možda se niste zaustavili kad vam je crna mačka prešla preko puta, pokucali u drvo da ne ureknete, bacili so iza ramena, zaobišli merdevine, ali sigurno ste se uplašili petka 13-og i njegovog prokletstva. Joj, što ja ne volim taj petak, pogotovo kad petak 13. padne u petak. Bilo bi mi lakše kad bi petak 13. padao u subotu ili bar u četvrtak... 
Kao što kaže čuveni filozof Profesor Arkadije: „Verovao ili ne, loše ti se piše.“

Za razliku od mnogobrojnih drugih vrovanja, petak trinaesti bi mogao svoju nesrećnu sudbinu realno pronaći u Svetoj knjizi. Pitate se šta to ima u Bibliji što govori o nesretnosti ovoga datuma?

Dva su 'dokaza' krajnje neproverljiva. Kažu da je Eva ponudila Adamu jabuku na petak trinaesti, a istog je datuma Kain ubio Avelja. Naravno da to niko ne može da proveri. Poznato je i da su Isusa razapeli na petak trinaesti, što bi možda i bilo lakše za proveriti kada bi se znalo tačno koje je godine rođen Isus. 
Ali zbog menjanja kalendara tačan datum nije 100 posto utvrđen. Kad bi ga i utvrdili, po kom bi se tada kalendaru trebalo izračunavati? 
Današnjem, tadašnjem, katoličkom, pravoslavnom?
Broj trinaest je sam po sebi jako nesrećan u Bibliji, a njegova nesreća dolazi prvenstveno iz činjenice da je na poslednjoj večeri bilo trinaest zvanica (Isus i dvanaest apostola). 
Ali ovo je poprilično glupo objašnjenje uzmemo li u obzir da je Isusa i njegovih sledbenika većinu vremena bilo trinaest, a ne bi se baš moglo reći da je, osim poslednje večeri, ijedan njihov sastanak bio nesrećan, čak naprotiv.

Mnogi narodi ne vole broj trinaest, Turci su ga u jednom razdoblju gotovo izbacili iz svog jezika, avio kompanije nemaju trinaesti red u avionima, mnoge zgrade nemaju trinaesti sprat, ili lift ne vozi do njega, u nekim francuskim gradovima ne postoji kućni broj trinaest, umesto njega se koristi 12 ili 1212.  Kažu da zbog toga i godina ima 12 meseci mada ih je trebalo biti 13 ali su izbacili mesec limburg.

Za ljubitelje zavere francuski kralj Filip IV. je na taj nesrećni datum naredio da se uhapsi veliki meštar vitezova templara - iz kojih se razvilo društvo slobodnih zidara poznatih kao masoni. Smatra se da su, ogorčeni na taj datum, a kako ih ima u svim porama društva, nametnuli svoj gnev ostalim ljudima.

Verovanje se proširilo svetom i petak trinaesti se ustoličio kao najnesrećniji datum od svih. Na taj dan ne valja početi putovanje, oženiti se, zaljubiti, odlučiti o svojoj budućnosti. Mnogi čak na taj nesrećan datum i umru. Kako je to strašno...


Нема коментара:

Постави коментар