недеља, 9. август 2020.

ČIKA KEKINA PRIČA O NEVIDLJIVOM DVORCU

 

I dan danas se pričaju i prepričavaju brojne priče, bajke i legende iz vremena dok je postojalo Panonsko more.

Iz tih davnih vremena postoji i priča o nevidljivom dvorcu u kome je živela najlepša princeza na svetu, koja je takođe bila nevidljiva.

Mnogi kraljevi i prinčevi su pokušavali da nađu taj nevidljivi dvorac kako bi zaprosili najlepšu princezu na svetu, nevidljivu.

Legenda kaže da se nevidljivi dvorac nalazio na jednom nevidljivom ostrvu u Panonskom moru, severno od ostrva Fruška gora.

Jednog dana je sin Petrovaradinskog kralja odlučio da pronađe nevidljivo ostrvo, na kome je nevidljivi dvorac u kome živi nevidljiva princeza, najlepša na svetu i zaprosi je. Sin Petrovaradinskog kralja se mesecima pripremao za krstarenje Panonskim morem sa koga nije želeo da se vrati bez najlepše princeze na svetu.

Da bi krstarenje bilo uspešno odlučio je da sagradi nevidljivi brod kako bi se neopaženo približio nevidljivom ostrvu, iskrcao se na njega i potražio nevidljivi dvorac i nevidljivu princezu, najlepšu na svetu.

Okupio je najbolje graditelje brodova na celome svetu koji su za mesec dana napravili najbolji i najnevidljiviji brod koji je ikada napravljen.

Kao brodsku posadu je okupio najbolje mornare koji su plovili svetski morima i kojima je obećao veliko bogatstvo kada nađu nevidljivo ostrvo, nevidljivi dvorac i najlepšu nevidljivu princezu na svet.

Ubrzo se nevidljivi brod otisnuo na Panonsku pučinu u potrazi za nevidljivim ostrvom, nevidljivim dvorcem i nevidljivom princezom, najlepšom na svetu.

Eh, od toga dana niko više nikada nije video sina Petrovaradinskog kralja i njegov nevidljivi brod a legenda o nevidljivom dvorcu još uvek teče Panonskim dnom...

 

  

 

Нема коментара:

Постави коментар