четвртак, 23. октобар 2014.

ČIKA KEKINA ŠKOLA NEMAČKOG ZA POČETNIKE!




Nemački jezik je relativno lak.

Za onog ko zna latinski, i ko je naviknuo na padeže, nemački jezik ne predstavlja neku teškoću. To je ono što profesori nemačkog kažu na prvom času, ali... 
A onda počinju da drže predavanja sa  der, die, das, den itd, govoreći da je sve dalje u stvari logično. A to znači lako.
 

E sada ćemo zato na sledećem primeru i dokazati koliko je nemački jezik lak i jednostavan. 
Kao prvo, potrebna nam je jedna knjiga na nemačkom jeziku. Radi se o jednoj prelepoj knjizi u skupom platnenom povezu,koja je izdata u Dortmundu,a koja govori o običajima u plemenu Hotentota (nemački: Hottentotten).
 

Knjiga govori o tome kako kengure (Beutelraten) hvataju i zatvaraju u kaveze (Kotter), koje zatim prekrivaju tkaninom (Lattengitter) da bi ih zaštitili od nevremena. Na nemačkom se ti kavezi zovu:  Kavezi prekriveni tkaninom (Lattengitterkotter), a kada su u njima i kenguri, to su onda (Lattengitterkotterbeutelraten). Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubicu (Attentater), optuženog da je ubio majku (Mutter), takodje iz plemena Hotentota (dakle Hottentottermutter), majku priglupog i mucavog deteta (Stottertrottel).Ta se majka na nemačkom dakle zove Hottentottenstottertrottelmutter, a njen ubica, naravno, Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Privedenog su zatim privremeno zatvorili u kavez za kengure (Beutelratenlattengitterkotter), iz koga je on ubrzo zatim pobegao. Svi su se odmah dali u potragu za njim, kada je jedan Hotentotski ratnik pobedonosno uzviknuo:
- Uhvatio sam ubicu (Attentater)!
- Šta? Koga? - upitao ga je poglavica.
- Pa, Lattengitterkotterbeutelratenattentater ! Uzvrati ovaj.
- Kako? Ubicu iz kaveza za kengure prekrivenog tkaninom ??? - upita poglavica.
- Da, to je Hottentottenstottertrottelmutterattentater (Ubica majke priglupog i mucavog deteta), reče ratnik.
- Pa naravno, reče poglavica, samo trebao si odmah da mi kažeš da je to u stvari
      Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelratenattentater !

  Eto vidite, nemački jezik je izuzetno lak i jednostavan, samo se Vi trebate dovoljno zainteresovati za njega.


Нема коментара:

Постави коментар