среда, 22. октобар 2014.

GILBERT SHELTON & FREAK BROTHERS







Za Gilberta Šeltona (Gilbert Shelton), rođenog 1940. godine u Dalasu, prvi ulazak u svet devete umetnosti bilo je crtanje stripova za publikacije mladih izviđača u školskom uzrastu. Na Teksaškom univerzitetu u Ostinu postao je uradnik zvaničnog studentskog lista Teksaški rejndžer, sa platom od sto dolara po broju. Ispostavilo se da je to bio poslednji „pravi“ Šeltonov posao. Naime, nakon što je 1968. počeo saradnju sa raznim andergraund strip magazinima, predstavljajući svog heroja Čudesnog bradavičastog vepra 
(Wonder Warthog) i izrade postera za rok 
koncerte, Šelton je stvorio i Braću Frik.


Sa nekolicinom prijatelja, Gilbert Šelton se 1969. godine preselio u San Francisko, gde su osnovali Rip of Press, odakle su Braću Frik distribuirali, pozajmljivali (ili krali!) brojni američki andergraund listovi i časopisi, kao i evropski, među kojima je bio i francuski magazin Actuel. Prva zbirka priča Braće Frik (FREAK BROTHERS) objavljena je 1971, a od tada je izdato još trinaest njihovih dogodovština.


Mačak debelog Fredija, svetski mačor broj jedan, počeo je kao prateći strip uz Braću Frik, ali je posle 1975. i on započeo nezavisni život, krunisan uspehom. Njegovi doživljaji su uzastopno dokazivali njegovu intelektualnu nadmoć nad ljudskim pratiocima.

U saradnji sa francuskim crtačem Pikom, Šelton je 1993. stvorio nove likove: Ne sasvim mrtve (Not Quite Dead), najneuspešniji svetski rok bend koji se od tada pojavljivao u nizu zasebnih stripova.

Danas, više od četiri decenije kasnije i za razliku od mnogih kultnih likova šezdesetih koji su odavno izbledeli, Braća Frik su sačuvali svoju snagu i stalno osvajaju nove fanove. Objavljuju se na četrnaest jezika, a prodaja u svetu je premašila trideset miliona primeraka.

Šelton od 1985. godine živi u Francuskoj, između Pariza i severne Burgundije, zajedno sa svojom suprugom, agentom Lorom Fauntin, i tri mačke. U septembru 2012. zajedno sa suprugom i Robertom i Ejlin Kramb gostuje na jubilarnom 10. Salonu stripa u Beogradu.
 






Нема коментара:

Постави коментар